Primula logotyp

Möten

Det är nåt härligt med ”möten”, oftast. Dessa kan bli hur bra som helst, om man bara är öppen för ”ett möte”.

Hade förmånen att få möta så många underbara och spännande människor på Slite marknad, vilket nu är flera månader sedan. Där fanns många som ville diskutera hemtjänst med mig, tillfällen som jag gärna tar. Samtalade med några män som undrade om hemtjänsten verkligen är så hemsk som det står i tidningar och framställs på tv? Nej, verkligen inte. De lyssnade intresserat när jag berättade hur det oftast fungerar i hemtjänsten. Jag fick också möjlighet att fråga om deras upplevelser av hemtjänst och hur äldreomsorg fungerade i bland annat ett av Europas sydligare länder. Det var mycket intressant att få höra. När en gammal människa blev sjuk där fick den flytta in på ett enklare sjukhus, men en anhörig var tvungen att flytta med för att hjälpa till att ta hand om den gamle som blivit sjuk, både dag och natt. En intressant lösning på personalbrist, eller hur?

Möten det är vad arbetet inom hemtjänst består mest av. Varje dag, flera gånger om dagen uppstår möten. Möten med anhöriga som är oroliga, som är frustrerade, som är tacksamma, som är intresserade, som vill väl och som bryr sig. Möten med trötta människor, sjuka människor, glada människor, ledsna människor, förvirrade och förtvivlade människor. Möten med människor som inte vill leva längre, inte orkar leva längre, eller som vill leva längre.

Alla dessa möten innebär en spännvidd inom många kompetensområden och ett krav om ett följsamt bemötande. De är oftast så berikande och givande att det är just detta som är essensen i vårt uppdrag. Ibland kan det handla om tunga saker, svåra att bära och den stora konsten för att orka med yrket är att vara där i stunden, att dela förtroenden, inte bära andras olyckor, utan dela dem där och då. Detta är en gåva. Det är dessa möten som gör mödan värd.

Tack för alla fantastiska möten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *