Primula logotyp

Nytt år, nya möjligheter

Tiden rusar fram, timmar blir till dagar, som blir till veckor, och vips har veckorna blivit till månader. Nyss hade vi fullt upp med julstök och planering av fester, både för kunder och för medarbetare. Det var inte länge sen som jag stod och la in julklappar och nu känns det nästan som vår ute och snart ska semestrar inför sommaren planeras. Nå väl, nu ligger ett nytt år framför oss, med massor av toma dagar som ska fyllas med något meningsfullt och stimulerande.  Nytt år innebär alltid en återblick på föregående i form av verksamhetsberättelser och kvalitetsberättelser osv.

Under hösten genomförde två trevliga och lyckade julfester, en på norra Gotland i Boge byggdegård och en i Visby i Tjelvarkyrkan. Tomten kom till båda våra fester, vilken himla tur vi hade! Vi hade underhållning av gruppen STOJ, de är så duktiga och roliga. De bjuder verkligen på sig själva. Vi åt sedvanlig julgröt, givetvis hemmagjord, och skinksmörgås. Kaffe med kakor som medarbetare bakat bjöds det också på.

Till julmyset i Sanda fick det bli två kvällar på grund av att vi blivit så många att alla anställda inte får plats samtidigt hemma hos mig längre. Jättetrevligt var det med lite julmat, dricka, godis och många glada skratt. En sanslös historia leverades om ett mejl som kommit på villovägar vad gällde hyrs-hyrset kring den julklapp som jag fick av mina medarbetare. Alla fick varsin julklapp och lite choklad innan de åkte hem med bussen.

Nu pågår förutom återblicken på föregående år, planering inför kommande år. Vi tittar på vad kan vi göra bättre och vad ska vi satsa på detta år bland annat, hur vi ska disponera den tid vi har.

Vi kommer bland annat att prova något nytt som vi kommer att kalla Primula-poolen. Den kommer att innebära att man får ställa sig tillgänglig för arbete de dagar man själv väljer och kan därmed påverka sin tid mer själv. Givetvis genomgår man den vanliga rekryteringsprocessen innan. Rekrytering pågår hela tiden men vi kommer även att bjuda in till spcifika rekryteringstillfällen varje första måndag i månaden, varannan gång i Slite och varannan i Visby. Alla är välkomna att komma införbi för att prata jobb med oss då.

Flera privata utförare av hemtjänst har haft tillsyn av AMV, Arbetsmiljöverket, under hösten. Så även vi på Primula. Vi har gott om rutiner och det mesta i sin ordning. Tillsynskvinnan lyckads ändå hitta något för oss att förbättra. Vi måste skapa en rutin för hur vi hanterar våra rutiner och vi måste skapa en trafiksäkerhetspolicy med tillhörnade riskbedömning och rutin för detta. Vi ska få redovisa vad vi har presterat nu i februari.

 

Härom dagen knackade det på dörren i Slite och där stod en anhörig med blommor till oss. Han ville bara tacka för att vi hade tagit så väl hand om hans mor. Man blir så glad och stolt. Vi gör ju bara vårt jobb, men att få lite extra uppskattning då och då är så härligt.

Till våren planerar vi att genomföra lyft- och förflyttningsteknik för vår personal. Vi kommer att genomföra den i samarbete med andra privata utförare. Tyvärr får vi inte anlita någon från regionen, eller gå med på deras utbildningar. Skumt resonemang, men så är det. Vi privata får allt klara oss själva.

LOV, lagen om valfrihet, är ju under behandling i regionen nu. Den ses över för att eventuellt göras om. Det finns inom politiken vissa ondsinta tungor som vill avskaffa LOV helt och utföra all hemtjänst inom regionens egen regi. Med anledning av detta ville jag ta reda på vad våra kunder tycker. Ta reda på varför de har valt att välja och om de tycker att det är viktigt att få välja hemtjänstutförare.

Nu är givetvis våra kunder partiska, de har ju gjort ett val en gång, ibland flera gånger, (om man har valt om och bytt utförare), men gissa resultatet. Alla ansåg att det var väldigt viktigt att man får välja vem som ska utföra hemtjänsten hemma hos sig och flera såg det som en absolut självklarhet att få välja utförare av hemtjästen.

Ja mycket är på gång, så det är bara att hålla i hatten och försöka hänga med.

 

2 svar

  1. Med dig Annett som chef för Primula är inget omöjligt. Du ser och hör. Du ger och tar. Uppskattar och ger beröm men också tar till dig kritik. Inget är omöjligt att förbättra. Du är en pärla för dom anställda och för brukarna. Anhöriga betyder mycket för att brukarna ska få ha det som dom helst vill ha det eller näst intill med sina vardags rutiner mm. Du är bäst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *