Primula logotyp

Ibland blir man ledsen…

Får man sprida vilka lögner som helst. Hos oss är ärlighet och uppriktighet väldigt viktigt. När jag läser de politiska ledare som publicerats i Gotlands tidningar den 27, 28 februari och den 1 mars, då blir jag mörkrädd. Jag känner mig nödd och tvungen att svara, så följande ska publiceras som insändare i Gotlands tidningar.

Okunnig politisk ledare om privata utförare, del 1

Har sossarna börjat med ”fake news” i valpropagandan? Jag syftar på Erik Franssons ledare i GT den 27 och 28 februari då Erik slår knut på sig själv vad gäller felaktigheter och fula påhopp på de privata utförarna av skola, vård och omsorg. Som privat utförare av hemtjänst vill jag bemöta några av hans ”fake news”.

Den 27 februari ondgör sig Erik över den befogade kritik som regionen får ta emot vad gäller äldreboendet Pjäsen. Regionen återtog driften år 2012 i tron att de skulle kunna driva det på samma sätt som Attendo gjort, men de vände snabbt vinst till förlust.

Men ”nu går Pjäsen med vinst de senaste två åren” enligt Erik Fransson. (Ja det vore väl för väl om så vore). Eriks ståndpunkt är klar: ”allt hänger på ledningen och dess förmåga att ge personalen rätt förutsättningar” (vilket är det enda jag kan hålla med om). Han fortsätter: ”Däremot är det helt förkastligt att göra extrema vinster på verksamheter som vi gemensamt betalar för när de pengarna i stället skulle göra storverk för de som nyttjar tjänsterna.”

Hos vilka företag finns dessa extrema vinster? Fakta och källhänvisningar saknas. Jag undrar vilka storverk  regionen gör för sina kunder?  Jag ser även fram emot de storverk som Pjäsen kommer att göra med sin vinst…

Den 28 februari skriver Erik Fransson åter om den rådande orättvisan, eller sundheten i att inte kompensera de privata vårdcentralerna så att samma ersättning ska gälla för såväl regionens verksamhet som de privata – något som skulle bli extremt dyrt för regionen.

Menar han då att det är okej att regionen inte hushåller med sina resurser? Det säger väl sig självt att samma ekonomiska ersättningar ska gälla för både region och privat utförare av samma verksamhet? Eriks påstående i ledaren den 27 februari om att ”allt hänger på ledningen och dess förmåga” förtjänar att upprepas.

I slutet av ledaren undrar Erik om det är okej att privata företag får konkurrensfördelar gentemot kommunal drift? Mitt svar är: läs kommunallagen 1991:900 kap 2 §7 och 2017:725 till att börja med! Fortsätt med Lagen om valfrihet som infördes på Gotland 2010. Valfriheten innebär att alla kan välja vilken utförare man vill ha och att alla konkurrerar med kvalitet.

I sammanhanget bör även nämnas ”ickevalsalternativet”, som innebär att den som inte vill, orkar eller kan välja utförare vid beviljad hemtjänst alltid tillfaller regionens hemtjänst. Snacka om konkurrensfördelar som bara gynnar regionen.

Anette Andersson, VD, Primula Hemtjänst och Städservice

Det kommer mera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *