Att våra politiker inte vet bättre, gör mig både beklämd och förtvivlad. Att fördomar om den privata hemtjänsten sprids liksom pollen far i luften just nu och släpps fram via media oroar mig, men förvånar inte så mycket. Fördomar som att privata hemtjänstutförare ”plockar russinen ur kakan” och kan göra som vi vill är så beklämmande. Men när dessa påståenden dessutom kommer från vår egen nämnd, socialnämnden, ja då blir jag orolig på riktigt.
Vi privata utförare av hemtjänst finns tack vare att LOV, Lagen Om Valfrihet, finns på Gotland. Den infödes som kundval 2006 och övergick till LOV några år senare med en mängd regler om hur LOV skulle fungera. Intentionen med att införa LOV var bland annat att effektivisera hemtjänsten, att utveckla hemtjänsten och att om möjligt bedriva den till ett lägre pris, dvs inte dra över budgeten och bidra till minusresultat år efter år.
LOV ska bedrivas konkkurrensneutralt, dvs att privata utförare ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som den hemtjänst regionen utför har. Samma ersättning ska utgå och hemtjänsten ska upplevas som likvärdig oavsett vem som utför den.
Det främsta konkkurrensmedel som finns till buds är den kvalitet som kunden, (brukaren), och anhöriga upplever kring den hemtjänst som utförs. Precis lika viktigt är medarbetarnas upplevelse av kvaliteten på det jobb som utfös. Med lika stor ersättning, (per utförd hemtjänsttimme), ska vi, både regionen och privata utförare skapa en bra hemtjänst med goda omsorger till de som behöver hjälpen. Som privat utförare måste man få sin budget att gå ihop, annars är det bara att stänga till och lägga ner. Vi kan inte höja skatten för att få in mer kapital, vi får allt rätta vår mun efter matsäcken.
Hos oss på Primula jobbar vi hela tiden med att utveckla och förbättra arbetssätt och metoder, samtidigt som vi måste se till att alla kunder få de insatser de har beviljats och har rätt till. Arbetet måste hela tiden balanseras för att ekonomin ska hållas och att medarbetarna ska trivas och må bra. Det är ett utmanade arbete, men för det mesta väldigt roligt.
Har man inte roligt, får man se till att det blir roligt, som när vi ordnar våra små sammankomster för våra kunder. Vid en höstfest för några år sedan, bjöd vi alla våra kunder på hemlagade soppor, hembakat bröd och lite gotlandsdricke. Det blir lite extra och annorlunda jobb att ordna dessa fester, men det är väldigt kul. Det bidrar till samtalsämnen, fin sammanhållning och många fina minnen. En utav sopporna var kajpsoppa.
I helgen som gick var jag ute och plockade lite kajpar i socknarna Sanda och Klinte, de var ganska små på grund av torkan. Men en del frodiga och fina hittade jag i vart fall. Nu ligger de i frysen i väntan på kokning. Och vem vet, det kanske blir en höstfest i år igen.
Några russin har vi som sagt knappast plockat, däremot blev det en del kajpar plockade.
På väg hem från arbetet i Slite hittade jag ytterligare lite kajpar några dagar senare. Även dessa väntar i frysen på stundande fest. Innan dess infaller troligen vår lilla sommarfest med grillning och hembakad jordgubbstårta, vid stranden i Slite.
De russin som vi privata utförare av hemtjänst påstås plocka, får vi nog fortsätta att leta efter, eller så låter vi dem helt enkelt sitta kvar i kakan.