Primula logotyp

Så är våren äntligen här!

Den senaste helgen har säkerligen många tappert begivit sig ut för att sjunga in våren, även om det varit kallt och blåsigt. Det ska ju liksom vara så, det har alltid varit så. Man ska pinas lite grand för att få njuta av det som komma ska, det vi alla väntar på, våren, värmen och alla blomster. Längtan även efter att få hänga in de tunga och dystra vinterkläderna, ta fram lite lättare och skönare sommarkläder. Även om varje årstid har sin tjusning är det väl ändå något visst med denna väntans och förhoppningens tid – våren!

Hemma hos mig planterar jag fröer och förundras av varje litet frö som strävar sig upp och blir en blomma eller planta som ger glädje eller till och med frukter och grönsaker. Av ett pyttelitet frö kan det bli en hur stor växt som helst, visst är det häftigt!

Josefin, Annelie och Anette planerar.

Med lika stor förundran går vi nu mot sommaren och undrar hur den kommer att bli i år. Kommer vi att få några sommarvikarier, kommer vi att klara verksamheten som vi gjort tidigare år? Kommer alla att få sin semester som man så väl behöver och längtar efter?

Med de senaste åren bakom oss inser vi att vi har fått lära oss en hel del. Det kan väl inte blir så mycket värre än de senaste åren, det kan väl knappast hända så mycket mer? Eller?

Det känns dock inte som någon större mening med att förfasa sig och oroa sig allt för mycket. Vi kommer med största sannolikhet att klara av även denna sommar. Vi har lärt oss så mycket, eller snarare blivit tvingade att lära oss nytt, att tänka i andra banor, att se saker från andra perspektiv. Vi har tvingats prova nya metoder, ta fram nya arbetssätt, vilket man inte förstått förrän i efterhand, att det var lära nytt vi gjorde. Vi får nu se fram emot sommaren med tillförsikt, vi har klarat av så många utmaningar och kommer att göra så även i år.

En kund som fått en primulablomma.

Just nu planerar vi för att genomföra en försommarfest för våra kunder. Den kommer att genomföras i mitten av maj i år. Det blir fest i dagarna två, en i Visby och en i Slite. Vi ska träffas och äta något tillsammans, några spelemän kommer och underhåller och vi kommer troligen att ha några lotterier. Det brukar vara mycket uppskattat.

Vi tycker om att sprida lite glädje och överraska våra kunder. Så förra månaden delade vi ut en primulablomma till varje kund som har hemtjänst hos oss. Blommorna köptes in hos Suderviljan i Klintehamn.

Blommorna var jättefina, tyvärr står de ju inte sig så länge inomhus, men man kan plantera ut dem om man har möjlighet till det, så kommer de igen nästa vår. Annars var det i alla fall lite glädje för stunden som i bästa fall varar några dagar.

Josefin fördelar blommor.

Det märks att corona med restriktioner är över, för nu är det möten och kurser titt som tätt. Det är många utbildningar som ska göras och kraven på oss som arbetar i hemtjänsten är stora. Det är verkligen mycket att hålla reda på för att hålla kompetensen och kunskapen på topp.

Förväntade kurser att delta i just nu är bland andra; basal vårdhygien, att arbeta teambaserat, att sötta anhöriga, alkohol och droger hos äldre, samt våld i nära relationer. Tunga och svåra områden, men väl så viktiga.

Det är många medarbetare hos oss som går det så kallade äldreomsorgs-lyftet för att få titeln undersköterska. Och det är verkligen ett lyft för alla som går utbildningen, för hemtjänsten och för hela äldreomsorgen. Alla hos oss på Primula som genomfört denna utbildning eller som ännu går den, tycker den är jättebra och nyttig. Vi hoppas verkligen att denna satsning kan få fortsätta.

Vi önskar alla en riktigt trevlig vår och en härlig sommar!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *