Primula logotyp

Var rädd om landsbygden!

Hade ingen aning om att jag var en ”lantis”. Men jag är sannerligen en äkta ”lantis”, eller vill i vart fall vara en. Jag tar alla tillfällen jag kan för att handla i butikerna på landet för att stödja dem. Jag har mitt kontor i Slite på norra Gotland och bor i Sanda på södra Gotland. Det innebär att jag har sju mil enkel resa till jobbet och passerar Visby två gånger varje dag. Jag handlar ändå alltid på landet, antingen i Slite innan jag åker hem, i Fole som jag passerar, eller på min hemort. Visby kör jag bara igenom. De stora jättarna får nog så de klarar sig ändå. Skulle bara av hela mitt hjärta önska att fler insåg vikten av att handla på sin egen ort.

Har idag tillbringat flera timmar i Hemse, en ort mitt på Gotland. Där bor närmare 3000 personer och där finns 400 olika företag. Där finns det mesta man behöver. Allt känns äkta och genuint. På landet finns inte en massa vulgär stordrift som jag vänder mig emot då den får mig att må illa. Jag och min sambo har vandrat in och ut ur affärer längs Storgatan. Besökt Röda Korset i deras nya lokal. Träffat flera som vi känner och tagit ett par ord med dem. Personalen i affärerna är så vänliga, jordnära och tillmötesgående. Vi har suttit på Bagarns kondis och njutit av en god kopp kaffe och årets första semla. Man får uppleva ett underbart lugn och en sann njutning bara av att få vandra längs Storgatan med en frisk stilla vinterluft, snö och glada människor, det kan knappast bli bättre. Detta är livskvalitet på riktigt.

Det är så lätt att hela tiden tro att man måste åka till de ”stora affärerna” i Visby för att hitta det man vill ha och eventuellt behöver. Jag trillar ofta dit själv när det är nåt jag saknar och behöver köpa hem. Tänker först att det här måste jag komma ihåg och köpa när jag kommer till Visby nästa gång! Men om man bara stillar sig och tänker en gång till så kan man snart inse att det mesta finns närmare än du tror. Det jag behöver finns kanske på den lilla färghandeln jag har bara 3 km bort, eller på Snicken, även den endast 3 km bort. Känslan över att hitta det man vill ha eller behöver på så nära håll är riktigt skön, en njutning och tillfredssställelse. Framför allt om man som jag har fattat beslutet om att stödja landsbygden så mycket jag bara kan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *